Mastersyken

Gårsdagens intervju med meg i Dagens Næringsliv, der jeg peker på «mastersyken» som rir norsk arbeidsliv og at skattebetalerne finansierer en rekke studieplasser som gir kvalifikasjoner som samfunnet ikke har bruk for, har generert en god del debatt.

Selvfølgelig trenger vi mange med høyere utdanning, eller master og doktorgrad for den del, men det viktigste er at vi har folk med riktig kompetanse, uansett nivå. I dag er det altfor stor fokus på høy utdanning, basert på troen om at all utdanning er av det gode, uansett. Det er en gjenstridig myte. Det er ikke lønnsomt, hverken privatøkonomisk eller samfunnsøkonomisk, å satse på utdanninger som ikke er forankret i et reelt behov i arbeidsmarkedet. Det er heller ikke lønnsomt å ansette folk med master eller annen høy utdanning i jobber som ikke egentlig krever en master eller høy utdanning. Feil- og overkvalifisering har en lang rekke negative effekter for både den enkelte arbeidstager, for kolleger og arbeidsmiljø, for arbeidsgiver og for samfunnet.

Her er en artikkel om mastersyken med mine egne ord:  http://www.bi.no/bizreview/artikler/mastersyken/

Det er også mer stoff om hva det egentlig betyr å være kompetent samt om det jeg kaller kompetansemobilisering i boken «Strategisk kompetanseledelse», som nettopp kom i tredje utgave: http://fagbokforlaget.no/?isbn=9788245014471

God helg!
/L

Posted on 21. september 2013, in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: